2012-11-30

Julmys och Julbak!

 
                                          

 

 

 
Kola! Smakade som daim......:-)
 
Ingredienser:
50 g smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 msk vaniljsocker
 
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller bränner fast. Använd en träsked med flat kant att röra om med.
Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper.
Så här gör du kolan:Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har.
Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet.
Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
 
 
Laktrisfudge med turkiskpeppar i....

.......som blev väldigt god.
Recept:
 Lakritsfudge
 1,5 dl grädde
/ mjölk
1,5 dl socker

2 msk kakao


1 nypa salt

1 msk smör

30-40 st turkisk pepper
 
Blanda mjölk, socker, kakao, turkisk pepper och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 20 min. Rör om ordentligt några gånger under tider. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en boll, är den klar. Rör därefter ner smör. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Låt stelna.

Chokladkaka med chokladfudgetäcke, blev inte så söta som jag trodde, passar om man gillar mörkchoklad.
 
Snickerskakor som jag även strödde hackade salta jordnötter på toppen, supergoda!
Recept:
1 burk jordnötssmör ca 350g
2 dl sirap
1 dl socker
10 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker
1 – 1 ½ blockchoklad ca 250 g


Smällt jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull.
Blanda cornflakes och vaniljsocker.
Blanda alltihopa. Smällt allt i en kastrull. Rör noga, det får inte koka. Tryck ut massan i bakplåtsklädd form och låt svalna.
Smällt blockchokladen och bred ut över kakan. Låt stelna och skär sedan i bitar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar