2012-12-05

Tårtbottnar...

Jag brukar inte göra mina tårtbottnar utan köpa färdiga. Men nu när Patrik fyller 40år i helgen så skall jag ge mig på att baka bottnarna också. Jag har letat på nätet och hittat detta Recept:
 
Tårtbotten Lika delar

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
 
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen.
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.

Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver


Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.

2 ägg- grädda ca 20 minuter
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40
Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.

Nikita står redo för att hjälpa mamma att vispa och främst ser hon nog framemot att få den sista smeten i bunken......
 
Jag har snöat in på blåa tårtor........
Jag använder mig av pastafärg från panduro för att det skall bli en fin blå färg. Jag tycker att blå hushållsfärg blir mer åt det turkosa hållet.
Jag smaksatte även smeten med bittermandel. Det blir en blåbärstårta igen men jag tror att det kan bli gott med lite mandelsmak till dom blåa bären.
Så här blev den blåa färgen på kakan.
 
 Under tiden vi bakade, vände Norton sig för första gången från rygg till mage! Vi hann att se det :-)

Nikita gör en ljuslykta med diamanter, granar och snöflingor på.
 


Pyjamaspojk!

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar header du har :)

    Kram/M

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott med lite bak =) Vilka mysiga bilder du bjuder på. Kram och ha en toppen dag!

    SvaraRadera