2013-05-14

Lakrits på posten

Dessa burkar beställde jag häromdagen då jag fick se ett recept på en "Livsfarlig Lakritsfudgekaka".
Var ju tvungen att testa om den var så god som bloggerskan lovade. 
Dessvärre skulle den vila i kylen över natten så nu väntar jag med spänning på att få provsmaka kakan imorgon.

Burkarna beställde jag från Choklad & Lakrits

Receptet är hämtat hos 

Livfarlig Lakritsfudgekaka
12 port
 
Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 msk lakritsgranulat 

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör
1 msk lakritsgranulat 
 
Kakao till dekoration
 
Beskrivning

1. Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader.  Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål. 

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan. 

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder. 

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret. 

5. Häll ner smeten i  formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och "dallrig" i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp. 

6. Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen.  Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden. 

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten. 
 
Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan
 
OBS! Den här kakan är bäst dagen efter, vilket gör den till den perfekta desserten när du väntar gäster eftersom den går att förbereda.

Norton som reser sig upp mot allt nu.



Så här kan det se ut när en vill kramas men inte den andre......

Å så här kan det se ut i nästa sekund :-)

3 kommentarer:

  1. Ser förfärligt gott ut!
    Har glömt maila dig, gör det imorgon!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Låter spännande, nyfiken på om det blev gott :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev jättegod! :-)
      Jag gissar att man lika gärna kan hoppa över lakritspulvret om man inte gillar det, då blir det nog en härlig choklad kladdkaka.

      Radera